Το «Χριστιανικό Καραβάνι».
Η Περιοδεία Βυζαντινής Μουσικής φθάνει στο Βουκουρέστι,
τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024.
Αφού πέρασε από έξι πόλεις της Ρουμανίας (Arad, Constanța, Craiova, Brașov, Ploiești, Drobeta Turnu Severin), το «Χριστιανικό Καραβάνι» κάνει μια τελευταία στάση αυτή τη χρονιά, στην καρδιά της Ορθοδοξίας, στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024, στην Αίθουσα «Aula Magna Θεοκτίστου Πατριάρχου», του Πατριαρχικού Μεγάρου, στις 19:00.
Εκεί, θα δοθεί μία συναυλία που οργανώνεται με την ευλογία και άδεια του Πατριαρχείου Ρουμανίας, μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου. Η συναυλία συμπεριλαμβάνει και προβολές και παρουσιάσεις που σχετίζονται με το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, “Sounds of Byzantium”, διά του οποίου ερευνώνται, από ιστορική άποψη, η σημασία και οι επιρροές της Βυζαντινής Μουσικής στους διαφόρους πολιτισμούς και κλάδους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Τέχνης, της Επιστήμης, αλλά και της Υγείας. Υπό το σύνθημα «ενότητα μέσω της Βυζαντινής Μουσικής και της Ορθόδοξης Παράδοσης», το «Χριστιανικό Καραβάνι» έχει ως στόχο να φέρει μαζί πιστούς από όλα τα μέρη της Ρουμανίας, για να εορτάσουν τις αξίες της ορθόδοξης πνευματικότητας διά της μουσικής, αλλά και συνεδρίων και θεματικών εκθέσεων.
Στο πρόγραμμα της συναυλίας προβλέπονται, εκτός της μουσικής επιτέλεσης, μία εισήγηση περί της Βυζαντινής Μουσικής, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου πρ. δρ. Zaharia MATEI, και μία έκθεση αγιογραφίας εικόνων που κοσμούν την Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Επισκοπής Severin και Strehaia, φιλοτεχνημένων από τον αγιογράφο Costel Olarean, υπό την ξενάγηση του πρ. δρ. Adrian-Cristian Mazilița, αναπληρωτή καθηγητή της Θεολογικής Σχολής της Craiova. Η εν λόγω έκθεση πραγματοποιείται με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Νικοδήμου, Επισκόπου της Ιεράς Επισκοπής Severin και Strehaia. Εκτός από τις εικόνες, θα εκτεθούν περιληπτικά και ουσιώδη θεωρητικά στοιχεία Βυζαντινής Μουσικής, πρόσωπα υμνογράφων, μελωδών και πρωτοψαλτών, οι οποίοι συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική εξέλιξη αυτής της Τέχνης, ξεκινώντας με τη μορφή του Προφήτη Δαυίδ, συνεχίζοντας με πρόσωπα από την περίοδο των 2ου και 3ου αιώνων μ.Χ. και κλείνοντας με την προσωπογραφία του Ρουμάνου Πρωτοψάλτη Νεκταρίου. Επίσης, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν, σε ψηφιακή μορφή, τη μελέτη «Μια ιστορία της Βυζαντινής Μουσικής μέσα από τις εικόνες – Πρόσωπα μελωδών, υμνογράφων και πρωτοψαλτών», του πρ. δρ. Adrian Cristian Mazilița, Αναπληρωτή Καθηγητή στη Θεολογική Σχολή της Craiova [η μελέτη είναι προσβάσιμη εδώ: https://armonialumina.com/].
Οι κάτοικοι του Βουκουρεστίου θα έχουν την ευκαιρία, μέσα σε ένα κλίμα χαράς και πνευματικής συγκίνησης, να ακούσουν Βυζαντινή Μουσική, υπό την ερμηνεία ψαλτικών προσωπικοτήτων τριών ορθοδόξων πολιτισμών, εκπροσώπων των μουσικών παραδόσεων των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Στην εξαιρετική αυτή συναυλία, η Ribale Wehbé, από την Βηρυτό, θα ψάλει μαζί με την Νεκταρία Καραντζή και τον Αχιλλέα Χαλδαιάκη από την Αθήνα, ενώ θα τους συνοδέψουν η χορωδία «Ιάκωβος ο Πρωτοψάλτης», που θα ερμηνεύσει ύμνους από την αγιορειτική παράδοση, και ο χορός ψαλτών “Tronos” του Πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού, ένα εξαιρετικό μουσικό συγκρότημα του Πατριαρχείου Ρουμανίας, υπό τη διεύθυνση του αρχιδιακόνου Mihail Bucă.
Όλοι οι καλλιτέχνες και τα μέλη των χορωδιών, θα φέρουν στο φως τις μουσικές παραδόσεις τριών λαών, παρέχοντας στο ακροατήριο ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στην ορθόδοξη πνευματικότητα και δημιουργώντας μια βαθιά πνευματική ατμόσφαιρα, υψηλής αισθητικής. Οι ερμηνείες τους θα συνδυάσουν αρμονικά τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, μεταφέροντας ένα δυνατό μήνυμα ενότητας, μέσα από την πίστη και παράδοση. Αυτή η συνάντηση των εκπροσώπων της Βυζαντινής Μουσικής της Ρουμανίας, της Ελλάδας και του Λιβάνου, αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για να εορταστεί η χριστιανική ενότητα και η κοινή βυζαντινή μουσική παράδοση, η οποία συνιστά τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σ᾽ αυτούς τους τρεις λαούς.
Στη συναυλία συμμετέχει, επίσης, ο παιδικός χορός “Tronos Junior”. Ακόμη, η παρουσιάστρια της εκπομπής «Ο Μικρός Χριστιανός», από τον τηλεοπτικό σταθμό Trinitas Tv, Delia Papazicu, θα απαγγείλει ένα χριστιανικό ποίημα, με τίτλο «Ο πνευματικός», το οποίο το έχει συγγράψει ο πατήρ Cristian Alexandru, μέλος της Χορωδίας “Tronos”, συνθέτης και ποιητής. Παρουσιαστής της συναυλίας θα είναι ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός, ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής, Daniel Buzdugan.
«Το χριστιανικό Καραβάνι» στοχεύει να γίνει ένα σημείο αναφοράς για την πολιτισμική και θρησκευτική ζωή του Βουκουρεστίου, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια προσωπική ενδοσκόπηση, να προσεύχονται και να πλησιάζουν εγγύτερα τις ορθόδοξες αξίες. Η έκφραση «Χριστιανικό Καραβάνι» είναι εμπνευσμένη από το τηλεοπτικό κανάλι «Κινηματογραφικό Καραβάνι» και συμβολίζει το ταξίδι της πίστης και της ενότητας. Αυτή η περιοδεία, που έλαβε χώρα σε όλη τη Ρουμανία, φέρνει μαζί ψάλτες και ψαλτικές χορωδίες από άλλες χώρες, δημιουργώντας ένα πνευματικό σύνδεσμο μέσω της Ψαλτικής Τέχνη. Οι φωνές τους αποτελούν τον συνδετικό κρίκο διαφόρων πολιτισμών, ενώνοντας τους ανθρώπους σε μια κοινή εμπειρία πίστης.
Ο στόχος του Πολιτισμικού Συλλόγου «Armonia lu’mina» (πρόεδρος: Mina Cristiana), είναι η ανάδειξη της Βυζαντινής Μουσικής, των χριστιανικών αξιών, του ορθοδόξου πολιτισμικού και θρησκευτικού φρονήματος της Ρουμανίας. Το κύριο έργο του είναι η κινηματογραφική παραγωγή, όπως, για παράδειγμα, το ετοιμαζόμενο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Sounds of Byzantium”, που θα είναι μία ταινία περί της ιστορίας της Βυζαντινής Μουσικής και του ρόλου της στην Τέχνη και στην Επιστήμη.