Πρόλογος στον τόμο
Ο Κωστής Παλαμάς στη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής. Τρεις ημερίδες με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατό του,
Αθήνα 2024, εκδόσεις Ηρόδοτος, σσ. 11-12.
Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οργάνωσε, σε συνεργασία με τον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας και το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά, τρεις εσπερίδες, που πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής.
Οι θεματικές που εξετάσθηκαν είναι ενδεικτικές του εύρους των παλαμικών σπουδών, όπως αυτές αναπτύσσονται στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής: Ο μετρικός Παλαμάς [31 Μαρτίου 2023], Το ποιητικό έργο του Παλαμά και το φάσμα των διακαλλιτεχνικών πτυχών του (μουσική, ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική) [26 Απριλίου 2023], Η βιβλιοθήκη και η «ιδανική βιβλιοθήκη» Παλαμά [24 Μαΐου 2023].
Οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που παρουσιάσθηκαν κατά τις παραπάνω τρεις εσπερίδες καταχωρίζονται στον ανά χείρας τόμο, που εκδίδεται φροντίδι και δαπάνη της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα τόμο τον οποίον ο υποφαινόμενος –υπό την ιδιότητα του κατ’ εκείνη την περίοδο Κοσμήτορος της Σχολής– προλογίζει με πολλή χαρά.
Οφείλονται εγκάρδιες συγχαρητήριες προσρήσεις προς όλους τους αγαπητούς συναδέλφους που συνέβαλαν στην οργάνωση και διασφάλισαν την επιτυχία αυτού του κύκλου εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά· ονομαστικά, στους κκ. Κωνσταντίνο Κασίνη, Ομότιμο Καθηγητή Μεταβυζαντινής και Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Δ.Ε. του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά, Ευριπίδη Γαραντούδη, Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Αγγελάτο, Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γιάννη Ξούρια, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Επιπλέον, ευγνώμονες ευχαριστίες απευθύνονται στον αγαπητό συνάδελφο Γεράσιμο Ζώρα, Καθηγητή Ιταλικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος προθύμως ανέλαβε την επιμέλεια της παρούσας έκδοσης.